Adakah anda mendapat panggilan menduduki ujian psikometrik sebagai Jurubahasa Gred LA19 pada 16 April 2021 ini? Kami dari Tim Infokerjaya mengucapkan tahniah kepada yang mendapat panggilan menduduki ujian psikometrik. Panggilan menduduki ujian ini adalah peluang bagi anda untuk menjawat jawatan sebagai Jurubahasa Gred LA19. Namun itu bergantung kepada keputusan ujian psikometrik yang anda bakal duduki.

Untuk mendapatkan jawatan sebagai Jurubahasa Gred LA19, anda kena lulus ujian psikometrik. Sekiranya lulus, anda akan dipanggil ke sesi temuduga pula. Jika anda melepasi sesi temuduga, anda akan mendapat surat tawaran untuk menjawat jawatan sebagai Jurubahasa Gred LA19. Begitulah step yang kena anda lalui untuk menjawat jawatan sebagai Jurubahasa Gred LA19.

Oleh itu anda mestilah lulus dalam ujian psikometrik Jurubahasa Gred LA19 dengan cemerlang kerana jika anda lulus barulah dipanggil ke sesi temuduga Jurubahasa Gred LA19.APAKAH UJIAN PSIKOMETRIK?

Ujian Psikometrik adalah satu cabang kajian berkaitan dengan teori, amali dan teknik pengukuran psikologi manusia. Lebih tepat lagi, psikometrik adalah bidang berkaitan dengan kaedah pengukuran objektif kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap, personaliti dan pencapaian pendidikan.

Sebagai contoh, kajian psikometrik berkenaan dirinya dan pengesahan instrumen penilaian seperti soal selidik, ujian, penilaian, dan ujian personiliti. Ujian Psikometrik adalah berkaitan bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi.

Ujian Psikometrik berangka digunakan untuk mengukur dan menilai keupayaan calon-calon untuk berurusan dengan angka dengan cepat dan tepat. Ujian Psikometrik berangka mengandungi set soalan yang menilai pengetahuan korang tentang nisbah, peratusan, kos dan analisis jualan, kadar, trend dan penukaran mata wang.

Untuk kemasukan ke perkhidmatan awam sebagai Jurubahasa Gred LA19, calon perlu melepasi ujian psikometrik sebelum dipanggil ke sesi temuduga. Ujian psikometrik telah dijadikan sebagai sebahagian daripada instrumen saringan untuk menapis kemasukan anggota baharu ke dalam sistem perkhidmatan kerajaan. Calon yang tidak melepasi ujian psikometrik tidak akan dipanggil ke sesi temuduga.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Jurubahasa Gred LA19

Berikut ini beberapa gambaran contoh soalan ujian psikometrik yang bakal dihadapi oleh calon ujian psikometrik. Soalan ini adalah gambaran yang dikongsikan oleh calon yang pernah menduduki ujian psikometrik sebelum ini.

1. Apabila jiran kawan dan kawan ada masalah, saya suka melawat mereka.

A) Ya
B) Tidak
C) Tidak pasti

2. Setiap manusia hanya mementingkan diri sendiri dan ini adalah hakikat di dalam dunia.

A) Setuju
B) Tidak setuju
C) Tidak pasti

3. Saya peka kepada perubahan persekitaran.

A) Setuju
B) Tidak setuju
C) Tidak pasti

4. Saya suka meminjam duit daripada rakan-rakan.

A) Setuju
B) Tidak setuju
C) Tidak pasti

5. Keperluan penyempurnaan diri sendiri biasanya dipunyai oleh manusia

A) Setuju
B) Tidak setuju
C) Tidak pasti

6. Walaupun menghadapi berbagai cabaran dan dugaan, saya mesti bersikap positif.

A) Ya
B) Tidak 
C) Tidak pasti

7. Mengambil risiko terhadap sesuatu tindakan adalah tidak menjadi masalah kepada saya kerana ia kesukaan saya.

A) Ya
B) Tidak 
C) Tidak pasti

8. Walaupun di mana saya berada, saya tetap boleh menyesuaikan diri.

A) Ya
B) Tidak 
C) Tidak pasti

9. Saya berasa geram apabila rakan sekerja diberi penilaian cemerlang sedangkan saya fikir saya lebih baik daripadanya.

A) Setuju
B) Tidak setuju


10. Saya lebih selesa memendam perasaan berbanding meluahkan kepada rakan-rakan.

A) Kerap
B) Sangat kerap
C) Tidak pasti
D) Tidak pernah
E) Kadang-kadang


Ujian psikometrik ini nampak tidak sukar tetapi soalan direka untuk mengelirukan. 

Jika anda mahu lebih banyak soalan ujian psikometrik untuk membuat ulangkaji yang dilengkapi dengan skema jawapan, jangan berfikir dua kali, anda berada ditempat yang tepat. Terdapat 200 contoh soalan ujian psikometrik berserta skema jawapan dan nota padat untuk anda melakukan ulangkaji sebelum menduduki ujian psikometrik. Sekiranya anda berminat dapatkan rujukan versi penuh Jurubahasa Gred LA19.

Rujukan Psikometrik ini bukan untuk jawatan Jurubahasa Gred LA19 tetapi ia merupakan rujukan umum. Rujukan ini sesuai dijadikan rujukan bagi mana-mana jawatan yang mempunyai ujian psikometrik.


Mengapa anda perlukan rujukan psikometrik?

Pertama, adalah lebih baik anda hadir ke sesi ujian psikometrik dengan persediaan berbanding hadir ke sesi ujian psikometrik tanpa melakukan apa-apa persiapan.

Contoh soalan berserta skema jawapan dan nota ringkas lagi padat dalam rujukan psikometrik ini dapat menjimatkan masa anda untuk mencari bahan di google.

Paling penting, anda yakinlah dengan kemampuan Tim Infokerjaya yang menerbitkan rujukan ini sejak 2009. Sudah berpuluh ribu jualan rujukan ini dan berjaya membantu ramai calon lulus dengan cemerlang dalam ujian psikometrik. Rujukan ini sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa mengikut situasi semasa. Tidak sama seperti buku fizikal yang tidak dikemaskini sejak diterbitkan.


Ada jaminan saya lulus kalau dapatkan rujukan ujian psikometrik ini?

Seperti yang saya nyatakan, lebih baik anda hadir ke sesi ujian psikometrik dengan persediaan berbanding hadir ke sesi ujian psikometrik tanpa melakukan apa-apa persiapan.

Penentu anda dipanggil ke sesi temuduga bergantung kepada bilangan kekosongan jawatan. Ujian psikometrik adalah ujian penyingkiran calon yang terlalu ramai. Sebagai contoh kekosongan jawatan Jurubahasa Gred LA19 adalah 20 kekosongan dan pastinya SPA mengambil berdasarkan merit skor semua calon yang menduduki ujian. 

Post a Comment