Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada pembaca ebook Asas Bagaimana Menghadiri Temuduga Kerja Kerajaan ini. Jika anda mendapat penggilan temuduga kerjaya dalam sektor awam yang akan dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), sila baca tips Asas Menghaidiri Temuduga ini sehingga ke penghujung. Mohon juga kongsi tip dan panduan ini kepada saudara-mara, kenalan, terutamanya mereka yang mendapat panggilan menghadiri temuduga kerjaya dalam sektor awam.


Pada masa pandemik COVID-19 ini, masalah ekonomi yang melanda bukan sahaja Malaysia tetapi seluruh dunia. Di Malaysia sendiri terdapat beribu-ribu pekerja diberhentikan kerja pada setiap hari. Bagaimana dengan kehidupan mereka yang seterusnya? Apa tindakan yang perlu mereka lakukan untuk menyara kehidupan mereka? Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai tanggungan yang besar. Kasihan sungguh. Adakah mereka hanya mahu menunggu sahaja mengharapkan bantuan dari pihak kerajaan? Mereka perlu mencari kerja yang baru untuk meneruskan kehidupan. Namun bertuah bagi kakitangan kerajaan yang tidak terkesan dengan pandemik ini kerana tidak terlibat dengan pembuangan pekerjaan.


Jadi tidak hairanlah mengapa permohonan pekerjaan dalam sektor awam tiba-tiba meningkat. Hampir 500,000 permohonan diterima untuk memasuki bidang perkhidmatan awam! Namun begitu berapakah kekosongan yang ada bagi jawatan yang dipohon? Pada masa ini pekerjaan memang sukar dicari. Malah mereka yang bekerja pun mulai runsing memikirkan adakah mereka termasuk dalam golongan yang bakal diberhentikan.


Oleh itu mereka perlu memilih kerja yang stabil untuk menjamin masa depan dengan menyertai sektor awam. Adakah mudah untuk mengisi dan memasuki kerjaya dalam sektor awam. Ia bukanlah yang semudah disangkakan. Sekiranya ada 30 kekosongan jawatan, pihak SPA akan memanggil 10,000 orang calon dan anda perlu berusaha untuk menjadi orang yang terpilih di kalangan calon yang begitu ramai ini.


Asas Bagaimana Menghadiri Temuduga Kerja Kerajaan ini diharap dapat membantu  kepada anda yang akan menghadiri temuduga kerjaya nanti. Walau bagaimanapun tip yang disampaikan di sini hanya mengandungi perkara asas sahaja, bukan secara terperinci. Rahsia sebenar untuk lulus dalam temuduga kerja kerajaan ada dikongsikan dalam ebook Rahsia Lulus Kerja Kerajaan yang boleh diperolehi di sini.


Ebook tersebut dihasilkan berdasarkan kajian mendalam yang penulis himpunkan dari pengalaman, temuramah bersama ahli panel penemuduga sendiri termasuklah pegawai dari INTAN, temuramah bersama lebih 100 orang calon yang pernah menghadiri temuduga kerja kerajaan dan kajian dari internet.


Untuk bergelar penjawat awam, anda perlu melalui tapisan temuduga terlebih dahulu menerusi SPA atau Kerajaan Negeri mahu pun Kementerian atau Agensi yang terbabit. Apabila anda telah mengisi borang permohonan jawatan SPA, nama anda akan ditapis dan dipanggil ke sesi peperiksaan dan seterusnya ke sesi temuduga. Untuk menghadiri sesi temuduga, anda perlu tahu beberapa perkara asas dahulu. Teruskan bacaan anda untuk mendapatkan tips-tips tersebut.Perkara yang perlu dielakkan semasa temuduga


Berikut ialah perkara-perkara yang sepatutnya anda elakkan ketika berada dalam bilik temuduga. Panel penemuduga bakal tersinggung dengan sikap anda sekiranya anda berbuat demikian.


1. Bercakap tentang perkara-perkara yang tidak berkaitan atau tiada kena mengena dengan soalan yang ditanya secara berlebihan atau keterlaluan.


2. Tidak menumpukan perhatian atau fokus kepada salah seorang penemuduga apabila diajukan soalan dari salah seorang panel.


3. Mengelak daripada menjawab soalan atau mengalihkan perhatian panel penemuduga dengan bercakap tentang perkara lain.


4. Memandang rendah pada pengetahuan panel penemuduga sehingga merasakan diri anda bijak dari mereka dengan berpandukan cara anda menjawab.


5. Menggunakan nama-nama orang berpangkat tinggi atau besar dalam sesi temuduga, seolah-olah anda ada orang dalam, supaya panel penemuduga berasa kagum dengan anda.


6. Mencabar panel penemuduga dengan memberikan soalan yang rumit dan teknikal kepada mereka. Sepatutnya mereka yang menyoal anda.


Perkara-perkara di atas boleh membuatkan panel penemuduga berasa tidak senang hati dan membosankan. Ini bakal memberi kesan kepada anda. Peluang bakal tertutup kerana sikap anda. Adakalanya anda tidak sedar apa yang anda lakukan tersebut menambahkan lagi rasa meluat orang lain terhadap anda biar pun anda merasakan tindakan tersebut bagus.Mengawal emosi semasa temuduga


Sekiranya anda dipandang rendah atau dihina, logiknya anda akan berasa marah dan naik angin. Sudah pasti! Ketika berada di bilik temuduga, anda akan ditanyakan soalan-soalan yang membuatkan anda panas hati kerana ia bakal mencabar kewibawaan anda. Ia adalah salah satu strategi panel penemuduga untuk menguji emosi anda. Adakah anda seorang yang penyabar, cepat marah, kurang sabar dan sebagainya.


Anda yang perlu anda lakukan ialah :


1. Sedari bahawa panel penemuduga sedang menguji anda.


2. Jawab setiap pertanyaan dengan jelas dan lantang, tidak terlalu laju atau terlalu perlahan.


3. Ketepikan sikap ego anda, rendah diri semasa ditemuduga.


4. Tenangkan diri sebelum menjawab soalan.


5. Senyumlah walau pun ianya sekadar sebuah lakonan, ikhlaskan senyuman anda.


6. Buktikan kepada panel penemuduga bahawa anda benar-benar minat dengan jawatan yang dipohon.


Anda dinasihat supaya menjawab soalan dengan tenang, ambil masa untuk berfikir sebentar dan mulai menjawab dengan perlahan-lahan. Menjawab dalam keadaan yang terburu-buru hanya akan menyebabkan anda hilang fokus dan emosi tidak dapat dikawal. Boleh jadi anda akan bertengkar dengan penemuduga nanti.Menjaga adab dan sikap semasa temuduga


1. Elakkan daripada berbohong semasa temuduga.


2. Sekiranya anda tidak tahu jawapan, elakkan daripada menipu atau mendiamkan diri sahaja. Bersikap jujur sahaja dengan memberitahu anda tidak tahu jawapannya.


3. Bersedia untuk menceritakan penemuduga tentang keluarga anda, persekolahan, kegemaran dan aktiviti anda.


4. Jangan berbincang tentang masalah peribadi anda semasa ditemuduga. Ianya tidak berkaitan dengan panel penemuduga dan mereka tak mahu mendengarnya.


5. Jika disoal tentang pengalaman kerjaya terdahulu, berikan keterangan dengan ringkas, padat dan tepat.


6. Elakkan daripada memburuk-burukkan bekas majikan anda sama ada dari sektor awam atau sektor swasta yang terdahulu. Kongsikan kisah yang baik-baik sahaja.


7. Nyatakan kelulusan dan kelayakan anda yang sebenar. Namun usah mendabik dada sekiranya kelayakan dan kelulusan anda amat tinggi.


8. Anda wajib mengetahui sebahagian dari tugas-tugas yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon.


9. Biar panel penemuduga yang menamatkan sesi temuduga.


10. Ucapkan terima kasih kepada mereka sebagai tanda penghargaan.


11. Jangan lupa berjabat tangan dengan panel penemuduga.Tips menghadapi temuduga


Untuk menghadapi temuduga, anda perlu lihat 2 perkara penting iaitu persediaan dan tingkah laku semasa temuduga.Persediaan


1. Selidik seberapa banyak yang dapat tentang pekerjaan yang anda pohon itu.


Sumber-sumber yang boleh membantu anda ialah :


- Mereka yang bekerja di dalam pekerjaan yang dipohon.


- Bahan-bahan penerangan kerjaya yang boleh didapati dari pelbagai jabatan, firma dan perpustakaan.


- Ibu bapa, saudara mara dan rakan-rakan.2. Selidik sama ada anda memiliki kelulusan akademik dan kelulusan-kelulusan lain sebagaimana yang dikehendaki bagi pekerjaan yang anda pohon. Jangan semata-mata bergantung kepada nasib.


3. Jika anda ditemuduga bagi sesuatu pekerjaan yang menghendaki pengetahuan atau latihan khas, anda mungkin disoal tentang perkara tertentu yang berkaitan atau pun diberi satu ujian untuk menilai pengalaman, kemahiran atau kepantasan anda. Dalam hal seperti ini amat berfaedah sekiranya anda mengkaji semula perkara-perkara berkenaan sebelum menghadiri temuduga.


4. Anda hendaklah mengambil tahu tempat, tarikh dan masa temuduga akan diadakan dan hendaklah berada di tempat temuduga itu 10 minit sebelum sesi temuduga dimulakan. Jangan sekali-kali datang lewat.


5. Anda pakailah pakaian yang sesuai, bersih dan kemas. Elakkan daripada memakai pakaian yang berwarna-warni dan menjolok mata, berselipar, memakai minyak wangi dan alat solek yang berlebihan.


6. Kuku jari anda mestilah bersih. Rambut hendaklah pendek dan kemas. Kasut hendaklah bersih dan dikilatkan. Pilih kasut yang biasa dipakai oleh penjawat awam.


7. Bawa bersama sijil-sijil akademik dari sekolah dan institusi pengajian tinggi, dokumen-dokumen asal dan surat akuan untuk disemak oleh penemuduga. Susun dokumen tersebut dalam fail lutsinar mengikut susunan kelayakan terendah kepada kelayakan yang tertinggi.


8. Apabila dipanggil masuk ke bilik temuduga, ketuk pintu terlebih dahulu sebelum masuk. Masuk dengan tenang dan mula bersedia untuk ditemuduga.


9. Sediakan penama dan butiran 2 orang yang mengenali anda dan bukan terdiri dari saudara-mara anda untuk memberikan perakuan terhadap diri anda. Dapatkan keizinan dari mereka terlebih dahulu.Tingkah laku semasa temuduga


1. Usah gentar semasa masuk ke bilik temuduga. Buat seperti biasa dan beri ucap salam pagi atau tengahari atau petang. Ini penting bagi menghilangkan rasa gemuruh dan mewujudkan suasana mesra di antara anda dan penemuduga.


2. Jangan hulurkan tangan untuk berjabat tangan selagi penemuduga tidak bergerak terlebih dahulu.


3. Duduk hanya apabila disuruh. Selepas anda diarahkan untuk berbuat demikian, ucapkan terima kasih dan duduk dengan postur yang baik dan badan yang tegak.


4. Elakkan daripada meletak barang-barang atau tangan atau siku anda pada meja penemuduga.


5. Biarkan kedudukan kerusi yang disediakan, usah alihkannya.


6. Pastikan kaki anda berada dalam keadaan statik. Jangan goyangkannya atau menggerakkannya ke sana sini.


7. Tunggu penemuduga memulakan sesi temuduga, jangan anda yang memulakan.


8. Bertenang dan jawab soalan-soalan yang diajukan tanpa gopoh-gapah. Jawab dengan jelas dan mudah didengar. Gunakan bahasa yang sopan ketika menjawab.


9. Bercakap sambil memandang ke wajah penemuduga. Jika lebih dari seorang, arahkan jawapan-jawapan anda kepada ketua panel.


10. Gunakan perkataan seperti Tuan atau Puan pada panel penemuduga sebagai tanda hormat.


11. Ketika mereka bercakap, jangan sesekali menyampuk dan bertengkar dengan mereka.


12. Jangan mengunyah apa-apa semasa sesi temuduga sedang berjalan.Kaedah penilaian temuduga


Berikut ialah kadar penilaian yang diberikan semasa temuduga iaitu :


- Amat baik

- Baik

- Sederhana

- Lemah

- Catitan


Paras rupa fizikal. Penampilan diri anda dari segi pakaian, paras rupa dan kekemasan diri.


Tingkah laku. Perlakuan am, pengawalan emosi, kejujuran, kesopanan, gaya dan ketenangan.


Kemahiran bertutur. Tenang, mudah difahami, kelancaran penyampaian, perbendaharaan kata dan pemilihan perkataan dan penyampaian yang jelas.


Keyakinan. Keyakinan diri, kematangan sikap dan pendapat, ketabahan dan kepastian.


Kewibawaan. Personaliti yang tegas lagi bertenaga, keupayaan untuk meyakinkan dan mempertahankan hujah.


Motivasi. Desakan atau kesungguhan, penyertaan dalam perbualan atau perbincangan dan tidak mudah mengalah.


Pembawaan. Kemesraan dan kemampuan bergaul, perangai, berfikiran luas dan kawalan emosi.


Kecerdasan. Keupayaan analitikal, kecekapan menjawab, mentaakul, membina dan berfikiran logik.


Pengetahuan. Berhubung dengan kelayakan dan pengalaman, isu semasa, isu-isu hangat masa kini.


Kesimpulan


Untuk menghadiri temuduga kerja kerajaan, anda perlu memastikan bahawa persediaan dilakukan dengan secukupnya. Ianya bermula dengan anda mendaftar di laman Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Anda akan dimaklumkan sama ada perlu melalui ujian bertulis atau pun tidak. Kemudian barulah anda akan dimaklumkan untuk hadir ke sesi temuduga.


Perlu diingat, sebaik sahaja anda melangkah masuk ke temuduga kerja kerajaan ini, ramai lagi calon-calon lain yang tidak terpilih. Jadi anda haruslah bersyukur dan membuat persediaan yang rapi untuk terus masuk ke dalam sektor awam ini.


Maklumat tambahan


Anda boleh terus pakej rujukan yang telah banyak membantu calon-calon temuduga memasuki kerja kerajaan sejak tahun 2009 sehingga kini. Terus dapatkan ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan di laman www.kerja-kerjaan.com


Post a Comment