Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan (Gabungan 10 Latihan Bertaraf Diploma)(Semenanjung, Sarawak, Sabah)

Adakah anda mendapat panggilan menduduki ujian psikometrik sebagai Latihan Separa Perubatan pada 23 Februari 2024 ini? Kami dari Tim Infokerjaya mengucapkan tahniah kepada yang mendapat panggilan menduduki ujian psikometrik. Panggilan menduduki ujian ini adalah peluang bagi anda untuk menjawat jawatan sebagai Latihan Separa Perubatan. Namun itu bergantung kepada keputusan ujian psikometrik yang anda bakal duduki.

Untuk mendapatkan jawatan sebagai Latihan Separa Perubatan, anda kena lulus ujian psikometrik. Sekiranya lulus, anda akan dipanggil ke sesi temuduga pula. Jika anda melepasi sesi temuduga, anda akan mendapat surat tawaran untuk menjawat jawatan sebagai Latihan Separa Perubatan. Begitulah step yang kena anda lalui untuk menjawat jawatan sebagai Latihan Separa Perubatan.

Oleh itu anda mestilah lulus dalam ujian psikometrik Latihan Separa Perubatan dengan cemerlang kerana jika anda lulus barulah dipanggil ke sesi temuduga Latihan Separa Perubatan.


APAKAH UJIAN PSIKOMETRIK?


Ujian Psikometrik adalah satu cabang kajian berkaitan dengan teori, amali dan teknik pengukuran psikologi manusia. Lebih tepat lagi, psikometrik adalah bidang berkaitan dengan kaedah pengukuran objektif kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap, personaliti dan pencapaian pendidikan.

Sebagai contoh, kajian psikometrik berkenaan dirinya dan pengesahan instrumen penilaian seperti soal selidik, ujian, penilaian, dan ujian personiliti. Ujian Psikometrik adalah berkaitan bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi.

Ujian Psikometrik berangka digunakan untuk mengukur dan menilai keupayaan calon-calon untuk berurusan dengan angka dengan cepat dan tepat. Ujian Psikometrik berangka mengandungi set soalan yang menilai pengetahuan korang tentang nisbah, peratusan, kos dan analisis jualan, kadar, trend dan penukaran mata wang.

Untuk kemasukan ke perkhidmatan awam sebagai Latihan Separa Perubatan, calon perlu melepasi ujian psikometrik sebelum dipanggil ke sesi temuduga. Ujian psikometrik telah dijadikan sebagai sebahagian daripada instrumen saringan untuk menapis kemasukan anggota baharu ke dalam sistem perkhidmatan kerajaan. Calon yang tidak melepasi ujian psikometrik tidak akan dipanggil ke sesi temuduga.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Latihan Separa Perubatan


Berikut ini beberapa contoh soalan ujian psikometrik lepas yang bakal dihadapi oleh calon ujian psikometrik. Soalan ini adalah gambaran yang dikongsikan oleh calon yang pernah menduduki ujian psikometrik sebelum ini.

1. Saya suka membaiki alat-alat elektrik.
A) Ya
B) Tidak

2. Saya suka bekerja dalam makmal
A) Ya
B) Tidak

3. Saya suka membuat benda-benda dari kayu
A) Ya
B) Tidak
 
4. Saya suka mengikuti kursus latihan mekanik
A) Ya
B) Tidak

5. Saya suka menggunakan alat-alat kerja logam atau mesin
A) Ya
B) Tidak

6. Saya suka mengubahsuai enjin kereta atau motosikal
A) Ya
B) Tidak

7. Saya suka mengikuti kursus seni perusahaan
A) Ya
B) Tidak

8. Saya suka mengikuti kursus kerja kayu
A) Ya
B) Tidak

9. Saya suka mengikuti kursus autometrik
A) Ya
B) Tidak

10. Saya suka memandu trak atau traktor
A) Ya
B) Tidak

11. Saya suka membaca buku-buku atau majalah sains
A) Ya
B) Tidak
 
12. Saya suka bekerja dalam makmal
A) Ya
B) Tidak

13. Saya suka membuat kerja projek sains
A) Ya
B) Tidak

14. Saya suka membina model roket
A) Ya
B) Tidak

15. Saya suka bekerja menggunakan alat-alat kimia
A) Ya
B) Tidak

16. Saya suka membaca subjek-subjek tertentu
A) Ya
B) Tidak

17. Saya suka mengikuti kursus fizik
A) Ya
B) Tidak

18. Saya suka mengikuti kursus kimia
A) Ya
B) Tidak

19 Saya suka mengikuti kursus geometri
A) Ya
B) Tidak

20. Saya suka mengikuti kursus biologi
A) Ya
B) Tidak

Ujian psikometrik ini nampak tidak sukar tetapi soalan direka untuk mengelirukan. 


Jika anda mahu lebih banyak soalan ujian psikometrik untuk membuat ulangkaji yang dilengkapi dengan skema jawapan, jangan berfikir dua kali, anda berada ditempat yang tepat. Terdapat 200 contoh soalan ujian psikometrik berserta skema jawapan dan nota padat untuk anda melakukan ulangkaji sebelum menduduki ujian psikometrik. Sekiranya anda berminat dapatkan rujukan versi penuh Latihan Separa Perubatan.

Rujukan Psikometrik ini bukan untuk jawatan Latihan Separa Perubatan tetapi ia merupakan rujukan umum. Rujukan ini sesuai dijadikan rujukan bagi mana-mana jawatan yang mempunyai ujian psikometrik.


Mengapa anda perlukan rujukan psikometrik?


Pertama, adalah lebih baik anda hadir ke sesi ujian psikometrik dengan persediaan berbanding hadir ke sesi ujian psikometrik tanpa melakukan apa-apa persiapan.

Contoh soalan berserta skema jawapan dan nota ringkas lagi padat dalam rujukan psikometrik ini dapat menjimatkan masa anda untuk mencari bahan di google.

Paling penting, anda yakinlah dengan kemampuan Tim Infokerjaya yang menerbitkan rujukan ini sejak 2009. Sudah berpuluh ribu jualan rujukan ini dan berjaya membantu ramai calon lulus dengan cemerlang dalam ujian psikometrik. Rujukan ini sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa mengikut situasi semasa. Tidak sama seperti buku fizikal yang tidak dikemaskini sejak diterbitkan.

Ada jaminan saya lulus kalau dapatkan rujukan ujian psikometrik ini?


Seperti yang saya nyatakan, lebih baik anda hadir ke sesi ujian psikometrik dengan persediaan berbanding hadir ke sesi ujian psikometrik tanpa melakukan apa-apa persiapan.

Penentu anda dipanggil ke sesi temuduga bergantung kepada bilangan kekosongan jawatan. Ujian psikometrik adalah ujian penyingkiran calon yang terlalu ramai. Sebagai contoh kekosongan jawatan Latihan Separa Perubatan adalah 20 kekosongan dan pastinya SPA mengambil berdasarkan merit skor semua calon yang menduduki ujian. 

Post a Comment